Scroll Top

Waarom LMI-bedrijven nú aan de slag moeten met duurzame inzetbaarheid

Waarom LMI-bedrijven nú aan de slag moeten met duurzame inzetbaarheid

We willen allemaal vaardige, vitale én wendbare medewerkers. Die met plezier naar hun werk komen, positieve resultaten boeken en goed inzetbaar zijn. Toch staat duurzame inzetbaarheid niet bij iedere organisatie op de HR agenda. Een gemiste kans, in een arbeidsmarkt waarin het thema nu relevanter is dan ooit.

Innovaties en ontwikkelingen
Innovaties en maatschappelijke ontwikkelingen leiden tot grote veranderingen op onze arbeidsmarkt. Denk hier bijvoorbeeld aan: de gevolgen van het coronavirus of robotisering. Functies komen te vervallen en veel werkzaamheden veranderen. Het is niet ondenkbaar dat over acht jaar een groot deel van de medewerkers in de levensmiddelenindustrie een baan heeft die nu nog niet bestaat. Of nu een functie heeft die in de tussentijd ophoudt te bestaan.

Om duurzaam inzetbaar te zijn, moeten medewerkers zich blijven ontwikkelen. Hierin ligt en belangrijke, faciliterende rol voor de werkgever: Geef je personeel de gelegenheid om zichzelf te ontwikkelen, zorg hierin voor goede begeleiding en stimuleer onderlinge kennisdeling.

Krappe arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt heeft een recordkrapte bereikt: op het moment zijn er meer openstaande vacatures dan werkzoekenden. Dit maakt de zoektocht naar passend personeel een flinke uitdaging voor bedrijven. De toenemende personeelstekorten in de LMI brengen onderbezetting en een verhoogde werkdruk met zich mee. Een (te) hoge werkdruk kan leiden tot een tal aan lichamelijke en mentale klachten, wat vervolgens resulteert in een verhoogd verzuimpercentage. Dit gaat ten koste van de werksfeer.

Om duurzame inzetbaarheid in dit geval te waarborgen, is het van belang een aantrekkelijke werkgever te zijn voor (toekomstige) werknemers. Een proactief DI-beleid, met focus op vitaliteit, werkplezier en een gezonde werk-privébalans heeft hier invloed op.

Verhoogde pensioenleeftijd
We mogen steeds later met pensioen. Dit zorgt ervoor dat medewerkers langer door moeten werken. Personeel op leeftijd wil én kan niet altijd meer de fysieke en mentale veeleisende taken verrichten zoals ze voorheen deden.

Zorg ervoor dat ook je oudere medewerkers duurzaam inzetbaar blijven. Denk in mogelijkheden: stem hun werkzaamheden en loopbaan af op hetgeen wat ze nog wél kunnen. Maak leeftijd en vitaliteit aandachtspunten in je personeelsbeleid en investeer in de ontwikkeling van oudere personeelsleden.

Waarom investeren?
Investeren in duurzame inzetbaarheid loont: Uit onderzoek blijkt dat aandacht voor vitale medewerkers leidt tot 5% verhoging in productiviteit en 15% daling in kort- en langdurig verzuim (MKB Servicedesk, 2015). Hiernaast kunnen organisaties met een proactief DI-beleid rekenen op bijvoorbeeld: minder verloop, hogere betrokkenheid én een hogere mate van productiviteit.

Met haar kennis en expertise op het gebied o.a. duurzame inzetbaarheid, helpt SOL organisaties in de levensmiddelenindustrie om vaardig, vitaal en wendbaar te worden én blijven. Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van duurzame inzetbaarheid?
Plan direct een afspraak met ons in.