Scroll Top

Veelgestelde vragen: NL Leert Door Sectoraal Maatwerk

Veelgestelde vragen:
NL Leert Door Sectoraal Maatwerk

De SOL is samen met verschillende partners en opleiders druk bezig met NL Leert Door Sectoraal Maatwerk. Een mooie regeling, met diverse mogelijkheden voor gratis leren én ontwikkelen binnen de LMI.

Voor wie is de NL Leert Door? Wat houdt het in? En: Waarom is het interessant voor jou? Veelgestelde vragen, die we graag voor je beantwoorden.

1. Wat is NL Leert Door Sectoraal Maatwerk?

Door de coronacrisis zijn veel mensen hun baan verloren of vervullen ze een andere functie. Hierdoor is er veel beweging op de arbeidsmarkt: er zijn banen weggevallen, anders ingevuld én ontstaan. NL Leert Door is een subsidieregeling voor iedereen tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd. Via deze regeling kun je kosteloos gebruik maken van ontwikkelactiviteiten, die als doel hebben om werkgelegenheid en arbeidskansen te vergroten.

Deze tijdelijke regeling zorgt ervoor dat sectorale samenwerkingsverbanden gratis ontwikkeladvies, scholing en begeleiding kunnen bieden aan werkenden binnen hun branche. Zo ondersteunen zij werknemers in de sector in het behouden van werk of het vinden van ander werk. De subsidie is ook beschikbaar voor toekomstige werkenden in desbetreffende sector.

2. Wat kan je doen met NL Leert Door Sectoraal Maatwerk?

Binnen de regeling zijn er drie verschillende gratis leer- en ontwikkelactiviteiten beschikbaar:

 1. Gratis ontwikkeladvies
  Het ontwikkeladvies bestaat uit een online scan en twee gesprekken met een loopbaancoach. Gedurende dit proces, leer je steeds meer over jezelf: Wie ben je? Waar ben je goed in? Wat zijn je doelen? Met behulp van jouw antwoorden op deze vragen, kijkt de loopbaancoach naar de kansen op de arbeidsmarkt of binnen jouw huidige functie. Aan het eind van het proces, heb je een volledig plan met jouw ontwikkeldoelen.
 2. Gratis begeleiding
  Op basis van het ontwikkelplan krijgt de deelnemer advies over welke (praktische) stappen er nodig zijn om een toekomstbestendige functie uit te kunnen voeren. Hierin worden onder andere je opleidings- en ontwikkelbehoeften meegenomen. Door middel van workshops gericht op communicatie en persoonlijk leiderschap krijgt de deelnemer samen met medecursisten inzichten in zijn ontwikkelperspectief. Waar wil je heen en op welke manier kan je dit het best bereiken.
 3. Gratis scholing
  Binnen de NL Leert Door subsidie vallen ook (online) scholingstrajecten. Met één van deze kosteloze trajecten, kunnen deelnemers kun kennis en vaardigheden (door)ontwikkelen. Door het volgen van de juiste bijscholing, richt de deelnemer zich op het verkrijgen of behouden van duurzaam werk. Zo versterk je je positie op de arbeidsmarkt.

3. Wie kan er gebruik maken van NL Leert Door Sectoraal Maatwerk?

Of je nou zzp-er bent, in loondienst of een flexcontract hebt: (bijna) iedereen kan gebruik maken van de subsidieregeling. De voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de regeling zijn als volgt:

–        Je bent tussen de 18 jaar en 66 jaar oud;
–        Je hebt een band met de Nederlandse arbeidsmarkt;
–        Je bent werknemer, zzp-er, flexwerker of ondernemer.

4. Wat houdt het gratis NL Leert Door ontwikkeladvies in?

Het gratis ontwikkeladvies traject is gericht op het zoeken naar jouw kwaliteiten en drijfveren. Samen met een gekwalificeerd loopbaancoach doorloop jij dit traject en stellen jullie een ontwikkelplan op. Het ontwikkeladvies is op jou afgestemd als persoon en is dus maatwerk.

Wat er wordt besproken tijdens de sessies, is te verdelen in vier grove categorieën:

 1. Ontdek je kwaliteiten en drijfveren
  Door jezelf beter te leren kennen, weet je steeds beter wat je kwaliteiten en drijfveren zijn. Een loopbaancoach helpt je bij het (verder) ontdekken hiervan.
 2. Breng je kansen in beeld
  Nu je inzicht hebt in je kwaliteiten en drijfveren, kijken we welke banen er bij jou passen binnen de levensmiddelenindustrie. Dit doen we met behulp van een scan die in beeld brengt wat jouw mogelijkheden zijn.
 3. Ontwikkelplan voor je toekomst
  De inzichten die je hebt opgedaan in de scan en de sessies met de loopbaancoach, vormen input voor jouw ontwikkelplan. Dit plan heeft als doel om het meeste uit jezelf te halen. Samen met de loopbaancoach stel je doelen om dit te bereiken en maak je een praktisch plan die je helpt om dit in uitvoering te brengen.
 4. Aan de slag
  Je volgt de stappen uit het ontwikkelplan, de inhoud hiervan is afhankelijk van de door jou gestelde doelen. We houden je voortgang goed in de gaten en helpen waar nodig.

5. Zijn de ontwikkelactiviteiten écht gratis?

De ontwikkelingsactiviteiten worden middels de NL Leert Door subsidie gratis aangeboden. De enige voorwaarde voor deze kosteloze deelname is dat het traject volledig wordt afgemaakt.

Meer weten over NL Leert Door Sectoraal Maatwerk? Wij helpen je graag op weg! Neem contact op met Rowynn Marshall via r.marshall@wecreateconsulting.com.