Scroll Top

NL Leert Door Partner: Yuverta LLO

Binnen ons NL Leert Door traject werken we samen met verschillende opleidingspartners, waaronder Yuverta LLO. Hoe de organisatie samenwerkt met het bedrijfsleven? En: wat de visie van Yuverta LLO is op leren en ontwikkelen? We gingen er over in gesprek met docent-LLO Joep van der Steen.

Yuverta is in 2021 ontstaan uit de groene onderwijsinstellingen Wellantcollege, Citaverde College en Helicon. Op 53 locaties in het land biedt de organisatie voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en vanuit de tak Leven Lang Ontwikkelen (LLO) ook  trainingen en opleidingen gericht op volwassenen. Het motto van Yuverta is ‘thuis in de toekomst’. Dit past de organisatie toe door haar studenten en deelnemers een veelzijdige en dynamische leeromgeving te bieden, die aansluit bij onze alsmaar veranderende wereld.

Joep van der Steen is afgestudeerd voedingsmiddelentechnoloog, met ervaring als bierbrouwer en QA-specialist. In 2013 begon hij bij Yuverta (voormalig Helicon) als projectleider van de praktijkleerruimte op de Groene Campus in Helmond. Een ruimte die elke tien weken werd ingericht als een mini-fabriek, beschikbaar voor onderwijs én bedrijfsleven. Inmiddels is hij LLO-docent en geeft hij les aan medewerkers van food- en feedbedrijven: van trainingen tot volledig certificeerbare mbo-opleidingen.

Op de werkvloer
Joep reist het land door om incompany les te geven bij bedrijven. Dit bevalt hem goed, vertelt hij. “Als deelnemers er op papier niet uitkomen, speelt de échte praktijk  zich twee deuren verder af in de fabriek. Samen gaan we de werkvloer op om de context geven aan de lesstof die we hebben behandeld. Dit vind ik een prettige manier van lesgeven.”

Ook komt Joep op de werkvloer regelmatig oud-deelnemers tegen, waarbij de impact van zijn werk goed zichtbaar is. “Ik ontvang veel positieve reacties, zoals: Ik denk nog wel eens aan de lessen. Of: Wat je toen vertelde, nu snap ik het!” Onderwijs werkt tenslotte net zoals autorijden, glimlacht Joep: “Als je het papiertje binnen hebt, kun je eigenlijk helemaal nog niet autorijden. Door veel te oefenen en meters te maken, maken deelnemers zich kennis eigen.”

Wisselwerking
De nauwe verbinding tussen theorie en praktijk is kenmerkend voor Yuverta, meent Joep. “Ik geef studenten geen boek onder het motto: ‘leer het boek maar uit je hoofd’. Wij voorzien in lesstof, helpen deelnemers om dit écht te snappen en het vervolgens toe te passen in hun praktijk.”

Hierin is het bedrijfsleven niet alleen een klant, maar ook een belangrijke partner. “Goede contacten met bedrijven, helpen ons om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten in de markt. Dit helpt mij en mijn collega’s om nóg beter ons werk te doen.” vertelt Joep. “Op deze manier ontstaat er een waardevolle wisselwerking tussen mij, mijn collega’s, de bedrijven, maar zeker ook de deelnemers.

Verbeterdenken
Een ander belangrijk onderwerp in Joep’s lessen is ‘verbeterdenken’. “Door middel van praktijkopdrachten, die ook dienen als toetsing, leren we onze deelnemers om de theorie direct in hun eigen praktijk toe te passen. En eerst te denken en dan te doen.”

Het belang hiervan? Voorkomen is beter dan genezen, vertelt Joep. “Door te leren anticiperen, kunnen medewerkers in de praktijk problemen voorkomen voordat ze ontstaan. Een gedachtengoed dat past bij onze continu veranderende samenleving én sector. Dit geven wij onze deelnemers graag mee!”

NL Leert Door
Via de samenwerking met SOL op het gebied van NL Leert Door, is het voor organisaties in de levensmidddelenindustrie tijdelijk mogelijk om bij Yuverta LLO verschillende trainingen kosteloos te volgen. “We merken dat er in de branche veel behoefte is aan deze specifieke trajecten. Vandaar dat we bewust voor dit aanbod hebben gekozen.”

Bedrijven en diens medewerkers kunnen nog steeds aanmelden, vertelt Joep. Er zijn nog plaatsen beschikbaar in de trajecten tussen oktober en december. Hierbij is het belangrijk dat je je voor eind oktober aanmeldt om mee te kunnen doen.

Welke trajecten biedt Yuverta LLO binnen NL Leert Door?

1. Inleiding Levensmiddelentechnologie
Deze opleiding is bestemd voor zij-instromers en beginnende operators in de levensmiddelenindustrie op niveau 2, 3 en 4. Er is onder meer aandacht voor levensmiddelentechnologie, voor de componenten waaruit voeding bestaat en voor het effect van technologie op de kwaliteit van voedingsmiddelen.

2. Techniek voor voedingsoperators (basis)
Deze opleiding is bestemd voor zij-instromers en (beginnende) operators in de levensmiddelenindustrie die meer willen weten over productietechniek. De opleiding wordt aangeboden op mbo-niveau 2. De deelnemers krijgen een beter begrip van de technische aspecten van het productieproces, leren het proces bij te sturen, storingen te signaleren en een betere gesprekspartner te zijn voor de technische dienst.

3. Techniek voor voedingsoperators (verdieping)
Deze opleiding is bestemd voor zij- instromers en (beginnende) operators in de levensmiddelenindustrie die meer willen weten over productietechniek. De opleiding wordt aangeboden op mbo-niveau 3. De deelnemers krijgen een beter begrip van de technische aspecten van het productieproces, leren storingen zelfstandig te analyseren en op te lossen, onderhoud uit te voeren en een betere gesprekspartner te zijn voor de technische dienst.

Meer weten?
Je vindt het totaalaanbod aan bedrijfsopleidingen van Yuverta LLO hier.

Of neem contact op via: E-mail: levenlangontwikkelen@yuverta.nl | Telefoon: 0475-389190 | www.llo.yuverta.nl