Scroll Top

NL Leert Door Partner: MBO Life Sciences

MBO Life Sciences combineert MBO-opleidingen op het gebied van food, laboratorium, water, milieu en procestechniek. De organisatie is gevestigd in Leeuwarden en werkt direct samen met het bedrijfsleven. Zij stemt haar aanbod waar mogelijk af op de vraag vanuit het bedrijfsleven, waardoor studenten werken aan vraagstukken die rechtstreeks vanuit het werkveld komen en uitermate praktijkgericht opgeleid worden. 

Wijnand Verschuur is afgestudeerd levensmiddelentechnoloog. Vanaf 1996 is hij werkzaam bij MBO Life Sciences, sinds 2012 als onderwijsadviseur. In deze rol onderzoekt hij met bedrijven de leer- en ontwikkelmogelijkheden die MBO Life Sciences hen kan bieden, waardoor medewerkers nóg beter kunnen worden in hun werk.  

MBO Life Sciences
MBO Life Sciences is een samenwerking tussen Aeres MBO Leeuwarden en Friesland College Leeuwarden. Er zijn veel inhoudelijke overeenkomsten tussen hun opleidingen op het gebied van food, laboratorium, water, milieu en procestechniek. Daarom worden deze onder de naam MBO Life Sciences met elkaar gecombineerd. Hierbij wordt er gebruikgemaakt van gedeelde faciliteiten en ontstaan er nieuwe krachtige én unieke opleidingsmogelijkheden in Noord Nederland. 

Praktijk staat centraal
Geïnspireerd door Wendbaar Vakmanschap in Lerende Organisaties (WVLO), heeft MBO Life Sciences een kenmerkende visie op leren en ontwikkelen. “Onze visie? Van alleen kennis word je niet beter. Wij hechten veel waarde aan de praktische toepassing van kennis. Daarom zien we onszelf ook niet als een kennisinstelling, maar als ondersteuner van ontwikkeling.” vertelt Wijnand. 

Volgens dit gedachtegoed is praktijkervaring het vertrekpunt van elk leerproces. “Dit betekent automatisch dat er in al onze opleidingen sprake is van groepslessen op een fysieke locatie: Bij onze eigen vestiging of op een bedrijfslocatie. Studenten gaan regelmatig de fabriek in, om opgedane kennis direct toe te passen op de werkvloer.”  

Verder kijken
“Voor ons is een cursus méér dan alleen het behalen van een papiertje. We vragen deelnemers bij aanvang van een traject: Wat ga je anders doen als de cursus is afgerond? Wat wordt jouw extra bijdrage aan het bedrijf? Zo geven we hen een duwtje in de rug om te komen tot continue leren en ontwikkelen.” vertelt Wijnand.  

MBO Life Sciences stelt dan ook verschillende trajecten beschikbaar voor bedrijven om hun lerende medewerkers te ondersteunen. Denk hierbij aan cursussen voor praktijkbegeleiders, leidinggevenden en assessoren. “Door verschillende groepen medewerkers mee te nemen in het gedachtegoed van LLO en wendbaar vakmanschap, spreekt men hier elkaar onderling op aan. Zo leer je groepsgewijs, met elkaar en van elkaar.”

NL Leert Door
De samenwerking met Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) op het gebied van NL Leert Door, stelde MBO Life Sciences in de gelegenheid om haar opleidingsaanbod te verbreden. “Wij waren al langere tijd bezig met het realiseren van certificeerbare cursussen. Het momentum en draagvlak wat NL Leert Door met zich meebracht, heeft dit proces versneld.” vertelt Wijnand.  

Welke trajecten biedt MBO Life Sciences binnen NL Leert Door?

  1. Werken in de Levensmiddelenindustrie
    Deze cursus voorziet deelnemers van basiskennis over het werk in de levensmiddelenindustrie. In deze sector worden er hoge eisen gesteld aan personeel op het gebied van persoonlijke en werkhygiëne, microbiologie, reinigen en desinfecteren. Dit zodat de producten die worden geproduceerd, veilig zijn om te consumeren. Deze cursus geeft (toekomstige) medewerkers de kennis en vaardigheden om te voldoen aan de wettelijke regels en voorschriften 
  2. Inleiding in Levensmiddelentechnologie
    In de levensmiddelenindustrie is er steeds meer behoefte aan medewerkers met basiskennis van technologie. Deze cursus voorziet hierin, wat bijdraagt aan efficiënte productie waarin kwaliteit gewaarborgd wordt. Dit traject gaat specifiek in op bewerkingen en technologieën die relevant zijn voor foodoperators. Met deze kennis zijn deelnemers in staat om met procesvariabelen het eindproduct te beïnvloeden.  
  3. Module Procestechniek (Basis/Verdiepend)
    In de levensmiddelenindustrie werken operators met complexe apparatuur. Om het productieproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is up-to-date kennis van techniek noodzakelijk. Deze module biedt foodoperators de benodigde kennis om eerstelijns onderhoud te plegen, technische inspecties uit te voeren en de technische dienst inhoudelijk te kunnen briefen wanneer er sprake is van storingen.

Meer weten? Je vindt alle NL Leert Door trainingen van MBO Life Sciences hier.