Scroll Top

Nieuwjaarswens 2023 – Arry Verhage

2022 stond voor SOL vooral in het teken van het programma Food in transitie 2030 (FIT2030). Het programma dat de bedrijven en de 150.000 medewerkers in de sector ondersteunt bij de transities die de sector de komende jaren doormaakt. We deden dit in een jaar waarin er nogal wat op de sector afkwam zoals hogere grondstof- en energieprijzen. Het was voor bedrijven daardoor niet altijd even makkelijk om te blijven investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers. Gelukkig hebben we dankzij onze Nederland Leert Door projecten toch ruim 4.000 medewerkers een gratis opleiding of loopbaanbegeleiding kunnen bieden.

Ook in 2023 zal de situatie in de wereld invloed blijven uitoefenen op onze sector. Daarnaast blijven we geconfronteerd met een krappe arbeidsmarkt. Ook in 2023 gaan veel mensen met pensioen en ronden er te weinig jongeren hun opleiding af om alle openstaande vacatures in te vullen. SOL blijft zich er daarom voor inzetten om nieuwe manieren te vinden om mensen voor onze sector aan te trekken. We doen dit o.a. door te onderzoeken wat het werkelijk onbenutte arbeidspotentieel van Nederland is. Het CBS rapporteert een potentieel van ongeveer 1 miljoen personen. Wij willen weten over welke groepen dit gaat en wat er voor nodig is om hen te interesseren en op te leiden voor onze sector.

Macro-economisch en bedrijfsspecifiek

De arbeidsmarktproblematiek is een macro-economisch vraagstuk. SOL werkt daarom samen met andere O&O fondsen om hiervoor macro-economische oplossingen te vinden. Daarnaast investeren we in de regionale samenwerking tussen bedrijven, scholen en overheden om ervoor te zorgen dat we regionaal mensen kunnen vinden en  opleiden voor onze sector. Bedrijven die zich hierbij aansluiten profiteren van deze arrangementen.

Maar naast het macro-economische arbeidsmarktvraagstuk is het natuurlijk de vraag of iemand bij een foodbedrijf wil gaan werken en wil blijven werken. Dit is een bedrijfsspecifiek vraagstuk. Goed werkgeverschap, het bieden van werkplekopleidingen, aandacht voor fysieke belasting, de wijze van leidinggeven, allemaal elementen waarmee een bedrijf zich kan onderscheiden en daarmee aantrekkelijker kan zijn als werkgever. Via ons FIT2030 programma ondersteunen we bedrijven bij het maken en uitvoeren van actieplannen hiervoor. In 2023 zetten we hier vol op in. Want zonder medewerkers geen food.

2023 wordt in alle opzichten een uitdagend jaar. Voor onze economie en voor onze sector in het bijzonder. De medewerkers van SOL staan klaar om samen met u deze uitdaging aan te gaan.

– Arry Verhage, Directeur Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL)