Wat zijn de belangrijkste trends voor duurzame voedselproductie wereldwijd? Tijdens het online Kenniscafé VIA FIA op 1 juni vertelde Martijn Rol, sector manager Food bij de Rabobank er alles over. Vervolgens ging tafelvoorzitter Hilco Wagenaar in gesprek met Jens Andriessen, project engineer bij Cerelia over nieuwe technische ontwikkelingen in de voedselproductie, en met Jan Willem Straatsma, programmamanager sustainability bij Friesland Campina over de vraag hoe we aan voldoende grondstoffen kunnen komen om de groeiende wereldbevolking ook in de toekomst te blijven voeden.
Voedselverspilling, robotica en biodiversiteitmeters
Aan de orde kwamen onder andere de robots die Cerelia gebruikt bij het pannenkoeken-stapelen en het samenwerkingsproject dat de agrariërs van Friesland Campina zijn gestart om de koeien in het landschap te behouden en biodiversiteit te kunnen meten. Ook de studenten van Lentiz en Inholland gaven hun visie over de voedselproductie in de toekomst en noemden bijvoorbeeld het tegen gaan van voedselverspilling. De discussie op de chat stipte vooral het stoppen met vleeseten aan. Al met al werd het een interessant uurtje.