Scroll Top

Duurzaam leiderschap bij Zandvliet Vleeswaren

SOL helpt om de SLIM subsidie toepasbaar te maken binnen organisaties, assisteert bij het schrijven van de aanvraag én regelt de uitvoering van leer- en ontwikkeltrajecten op de werkvloer. Neem bijvoorbeeld ons duurzame leiderschapstraject bij Zandvliet Vleeswaren. 

De vraag van Zandvliet Vleeswaren?
Een leiderschapsprogramma dat kernwaarden bevestigd, coachend leiderschap stimuleert en helpt om meer grip te krijgen op de inzetbaarheid van personeel, waardoor de onderlinge communicatie binnen de organisatie verbeterd.

Ons antwoord?
SOL verzorgt een traject op maat! Met een combinatie van individuele en groepsactiviteiten zoals workshops, coaching gesprekken en intervisies trainen we leidinggevenden in hun leiderschapskwaliteiten en verbeteren we duurzame inzetbaarheid.

Hoe heeft Zandvliet het programma ervaren? We vroegen projectmanager Lukas Schraven naar zijn ervaring.

Hoe was de sfeer tijdens het traject?
“De sfeer gedurende het traject was heel goed! De deelnemers vonden het erg prettig en leerzaam om de verschillende onderwerpen binnen het leiderschapsprogramma met elkaar te bespreken. De goede sfeer werd mogelijk gemaakt doordat trainers Martine Tisanovic en Fyke Hurkens een goede setting wisten te creëren waarin alles in vertrouwen, eerlijkheid en oprechtheid gedeeld kon worden. Zonder deze professionele prettige sfeer was er niet zo’n mooie wisselwerking tussen de deelnemers onderling en de coaches mogelijk geweest.”

Hoe heb je de deelnemers zien groeien gedurende het traject?
“Een van de drijfveren om het leiderschapsprogramma in te zetten was communicatie in de breedste zin van het woord. Communicatie is onwijs belangrijk. De deelnemers hebben het hier dan ook veel over gehad binnen leiderschapsprogramma. Gedurende het programma kreeg men praktische tips mee die ze direct in konden zetten en hanteren. Eigenlijk kwamen de meeste ‘best practices’ van de deelnemers zelf en zag je de deelnemers gedurende het programma de geleerde zaken inzetten.”

Wat is je het meeste bijgebleven?
“Er zijn twee dingen die me zijn bijgebleven aan het traject:

  • Het enthousiasme van de deelnemers om met het met elkaar te hebben over leidinggeven en ieders oprechte interesse in ‘hoe de ander het doet’. Het willen leren van elkaar. Wellicht werd dit ook gestimuleerd door de lockdown en de strenge maatregelen welke wij hanteren op het bedrijf: men was ook blij elkaar te zien!
  • De sfeer die werd gecreëerd stimuleerde de deelnemers om zich heel kwetsbaar op te stellen en eerlijk tegenover elkaar te zijn. Men werd gecomplimenteerd, maar ook best wel stevig bekritiseerd zonder dat het leidde tot pijnlijke of moeilijke momenten. Dat was onwijs gaaf om te zien. Op deze momenten werd er echt van elkaar geleerd!”

Wat zijn geleerde lessen uit het traject die jullie nu in de dagelijkse praktijk toepassen?
“De belangrijkste les die geleerd is, is dat communicatie ongelofelijk belangrijk is. Dit is misschien een open deur, maar het gaat om de finesse. Daarnaast stond de medewerker centraal in het programma. We proberen altijd net even extra oog te hebben voor onze werknemers, ondanks dat de werkdruk dat soms niet altijd toe laat. De meegekregen handvatten bieden een directe houvast op de werkvloer en worden dus al volop meegenomen.”

Wat Lukas verder nog wil delen over dit traject:
“Dit leiderschapsprogramma startte net toen de COVID-19 pandemie uitbrak. Dit was natuurlijk een slechte timing, aangezien persoonlijk contact tussen trainers en deelnemers over de stof erg belangrijk is. Samen met de SOL zijn we er in geslaagd flexibel te zijn en het programma tot een succes te maken. De deelnemers waren zeer enthousiast en hebben veel van het traject opgestoken. De vraag vanuit de deelnemers voor een vervolg van dit leiderschapsprogramma is dan ook een mooi compliment.”

Leidinggevenden die hun medewerkers goed kunnen begeleiden op de werkvloer, zorgen voor hogere efficiëntie en optimale benutting van het potentiële talent van de medewerkers, wat leidt tot een populatie inzetbare medewerkers voor nu én de toekomst! De SLIM subsidie vergoed 60-80% van de kosten van een dergelijk traject.

Meer weten over de mogelijkheden bij jouw organisatie? Neem contact met ons op!