Scroll Top

Column: Waarom zo ingewikkeld?

In de nieuwste editie van vakblad EVMI deelt SOL directeur Arry Verhage zijn mening over de continue zoektocht naar nieuwe werknemers in de levensmiddelenindustrie. Deze verloopt vaak moeizaam.

Als de arbeidsmarkt zo krap is, waarom maken we het mensen dan toch soms zo lastig om in onze sector aan de slag te gaan? Vraagt hij zich af.

Waarom het zo lastig is om bij ons in de food aan de slag te gaan? We zitten verstopt op industrieterreinen, met hoge hekken om onze panden. Wat binnen gebeurd is blijkbaar geheim, niets aan het uiterlijk van onze bedrijfspanden verraadt wat daarbinnen gedaan wordt.

Websites en vacatures geven gelukkig wat meer informatie
Toch komt het regelmatig voor dat geïnteresseerde kandidaten via de vacatures worden doorverwezen naar een uitzendbureau om te solliciteren. Nog een nieuwe drempel. Blijkbaar is het bedrijf niet echt geïnteresseerd in wie er bij hen komt werken. En wie elders een contract heeft laat het wel na om te reageren.

Een schril contrast ten opzichte van onze stads- en dorpscentra. Overal waar je kijkt hangen briefjes met vacatures en kun je naar binnen lopen om te reageren.

Maak het niet te ingewikkeld
In de huidige arbeidsmarkt kunnen we het ons simpelweg niet veroorloven om het té ingewikkeld te maken. Er zijn meer banen dan werkzoekenden. Talent is schaars. Binnen de totale industrie stonden in het 2e kwartaal van 2021 meer dan 35.000 vacatures open. Voor u tien andere werkgevers.

Wat geweldig is blijft verborgen
Wij die in de sector werken weten hoe geweldig het bij ons is en welke carrièrekansen er liggen. Waarom houden we dat zo verborgen? En waarom houden we medewerkers via flexcontracten op afstand?

Er zijn voorbeelden van bedrijven die het anders doen. Die open dagen organiseren en jongeren tijdens rondleidingen een kijkje in de keuken geven. Bedrijven die direct vaste banen en opleidingen aanbieden blijken meer en beter passende sollicitanten aan te trekken.

Sommige bedrijven gaan nog een stap verder en nemen via open hiring iedereen aan die binnen komt lopen. Voor velen gaat dit (nog) een stap te ver, maar het is goed om ons te realiseren dat we het moeten doen met de mensen die er zijn en die willen.

Beperkt aanbod MBO-niveau medewerkers
Vooral op mbo-niveau is het aanbod aan potentiële medewerkers zeer beperkt. Dit komt doordat er de afgelopen jaren in Nederland steeds minder kinderen worden geboren en doordat ouders hun kinderen stimuleren om voor hbo of wo te kiezen.

In sommige regio’s daalt het aantal mbo’ers de komende jaren met 40%. De kunst is dus om de reeds beschikbare en welwillende mensen te interesseren, begeleiden en ontwikkelen richting onze banen.

Samenwerkingen als kans
In steeds meer regio’s zijn inmiddels samenwerkingen ontstaan tussen bedrijven en scholen die jongeren, zij-instromers en werkenden op maat opleiden. Dit vraagt van ons ondernemerschap, tijd en middelen.

Gelukkig ziet de overheid dit en zijn er momenteel tal van regelingen die dit ondersteunen. Als SOL hebben we daardoor verschillende programma’s om de begeleiding en scholing van duizenden nieuwe en bestaande medewerkers mede te financieren. Een kans die we niet kunnen laten liggen.

Zet de deur open, houd het simpel
We staan als industrie voor uitdagingen op het gebied van verduurzaming, energietransitie en de voedingstransitie. Stuk voor stuk uitdagingen die het werk reuze boeiend maken. Daarnaast leiden nieuwe technieken en technologieën tot uitdagende banen. Als we de deuren openzetten en laten zien hoe geweldig het bij ons is zullen meer mensen geïnteresseerd raken.

Als we het vervolgens minder ingewikkeld maken om aan de slag te gaan en de medewerkers met open armen ontvangen en begeleiden, dan kunnen we velen een mooie start van hun carrière bieden.

– Arry Verhage
Directeur Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie

Benieuwd wat SOL voor jouw bedrijf kan betekenen? Plan direct een vrijblijvende kennismaking in met Pieter.

Arry Verhage is directeur van Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL). SOL ondersteunt bedrijven en medewerkers in de food- en feedindustrie bij de ontwikkeling van hun vaardigheid, wendbaarheid en vitaliteit. Wij ontwikkelen visie, verbinden en faciliteren de sector en bieden oplossingen op de werkvloer.