Scroll Top

Aan de slag met Duurzame Inzetbaarheid? Doe je voordeel met deze 3 tips

Aan de slag met Duurzame Inzetbaarheid? Doe je voordeel met deze 3 tips

Duurzame inzetbaarheid – een breed en veelgebruikt begrip. Maar hoe ga je er nou eigenlijk succesvol mee aan de slag? Wat doe je wel? En wat vooral niet? Doe je voordeel met deze 3 bewezen DI-tips.

1. Gebruik de menselijke maat
Voor duurzame inzetbaarheid bestaat er geen ‘one size fits all’ aanpak. Doe geen aannames over wat je denkt dat je medewerkers nodig hebben om hun inzetbaarheid te vergroten.

Ieder mens, en dus iedere medewerker, is anders en heeft andere behoeften. Voer een open gesprek en sluit aan bij hetgeen wat je medewerkers nodig hebben: thematiek, niveau, vorm etc.

Binnen een succesvolle DI-aanpak is er aandacht voor maatwerk: Faciliteer je medewerkers met de tijd en handvatten om te leren én ontwikkelen op een wijze die hen het beste past.

2. Communicatie is het halve werk
Het aanbieden van de juiste DI-tools is belangrijk. Hiermee biedt je je medewerkers ruimte om zich te ontwikkelen. Maar: alleen het aanbieden hiervan, biedt geen garantie dat medewerkers er daadwerkelijk mee aan de slag gaan.

Je uiteindelijke doel is dat iedereen binnen jouw organisatie het heeft over duurzame inzetbaarheid en dat medewerkers proactief aan de slag gaan met hun ontwikkeling. Dit vereist communicatie en stimulatie, met als doel gedragsverandering.

Maak duurzame inzetbaarheid ‘hot topic’ binnen je organisatie. Communiceer regelmatig over duurzame inzetbaarheid, de voordelen en beschikbare mogelijkheden. Gebruik enthousiaste medewerkers bijvoorbeeld als ambassadeurs, zodat zij hun succesverhaal kunnen delen.

3. Neem DI mee in je strategie
Duurzame inzetbaarheid staat hoog op menig HR-agenda. Toch wordt het vaak nog steeds als losstaand thema beschouwd of behandeld als tijdelijke opdracht. Hiermee blijft de rol van DI binnen de organisatie -en dus ook het effect- beperkt.

Als je als bedrijf toekomstbestendig wil zijn en blijven, moet je aanhoudend aan de slag met de wendbaarheid en inzetbaarheid van je personeel.

Zorg ervoor dat duurzame inzetbaarheid verweven is in de visie en missie van je bedrijf. Op deze manier is het prominent gevestigd in je organisatie-DNA en blijft het een vast agendapunt.

(Duurzame) inzetbaarheid en leven lang ontwikkelen zijn thema’s die vallen binnen ons programma Food in Transitie 2030. Want: hoe wordt én blijft jouw organisatie en je medewerkers bestendig voor de transities van morgen?

Meer weten over wat FIT2030 voor jou kan betekenen? We helpen je graag op weg! Neem contact met ons op via: fit2030@sol-online.nl