Bakkers in transitie
“Leren doen wij eigenlijk iedere dag.” Dat concludeert Derkjan Marsman, toenmalig HR-manager bij Bakkerij Smithuis en Bakkerij Faber*, na deelname aan de pilot. “Een groot deel van de ontwikkeling van onze bakkerijmedewerkers vindt plaats door ‘learning by doing’. Toch is het heel waardevol om onder begeleiding van professionele adviseurs te bekijken waaraan intern behoefte bestaat op het gebied van leren en ontwikkelen.” De bakkerijen doen beide eigenlijk al veel aan de ontwikkeling van hun medewerkers. “Toch waren we nieuwsgierig naar de concrete handvatten die we zouden kunnen krijgen om leren en ontwikkelen in alle lagen van ons bedrijf goed op de kaart te zetten. Bovendien vinden we het belangrijk om al onze medewerkers bij de toekomstvisie van het bedrijf te betrekken,” vertelt Derkjan.
Daarom heeft Stichting Bakkracht in samenwerking met Wecreate Consulting de pilot Bedrijfsontwikkelplan in de Bakkersbranche in 2022 opgezet. 14 bakkerijen hebben hieraan deelgenomen, met positieve ervaringen als resultaat. Daarom is er in 2024 een nieuwe ronde van start gegaan. Ambachtelijke en industriële bakkerijen kunnen, dankzij subsidie van het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf en FIT2030-programma van SOL, tegen een geringe eigen bijdrage deelnemen aan het Bedrijfsontwikkelplan. Op deze manier wordt de bakkersbranche weer toekomstbestendiger en zijn de bakkers klaar voor transitie.
Oplossing
Bakkerij Smithuis en Bakkerij Faber zijn, in samenwerking met FIT2030-partner Wecreate, aan de slag gegaan met een Bedrijfsontwikkelplan van Stichting Bakkracht. Hiermee helpt de stichting bij het ontwikkelen van medewerkers om hen voor te bereiden op de toekomst. Een Bedrijfsontwikkelplan geeft aan waar een bedrijf in de komende jaren naartoe wil en welke kennis, vaardigheden en functies hiervoor nodig zijn. Bovendien wordt helder hoe medewerkers zich kunnen ontwikkelen, aansluitend bij de ontwikkeldoelen van het bedrijf en de eigen behoeftes. “Het Bedrijfsontwikkelplan zorgt ervoor dat zowel het bedrijf als de medewerker goed op de toekomst zijn voorbereid”, zegt Elmer Schra, projectleider en consultant bij SOL.
* De bakkerijen zijn inmiddels overgenomen.
Wil jij als bakker ook aan de slag?
In februari 2022 is de pilot van start gegaan, wat 14 bakkerijen een positieve ervaring opgeleverd heeft. Daarom is in 2024 een nieuwe ronde van het Bedrijfsontwikkelplan gestart. Ambachtelijke en industriële bakkerijen kunnen, dankzij subsidie van het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf en Food in Transitie 2030, tegen een geringe eigen bijdrage deelnemen aan het Bedrijfsontwikkelplan. Wil je meer weten over dit traject, of je aanmelden? Mail naar info@bakkracht.nl